Secretariaat N.W.C., Zuiderdiep 305, 9521 AH, Nieuw Buinen 0599-614152 secretaris@nederlandsewyandotteclub.nl
  • Bennie2.jpg
  • bokhove2.jpg
  • DSC_0010.jpg
  • dsc_0277.jpg
  • dsc_0345.jpg
  • dsc_0489.jpg
  • DSC_0962.jpg
  • DSC_0991.jpg
  • DSC_0992.jpg
  • DSC_1049.jpg
  • DSC_1107.jpg
  • hokkenbezoek-2013_00091.jpg
  • Image00053.jpg
  • molderman8.jpg
  • Rene-van-de-Meer-1.jpg
  • vier-kleuren-grote-Wyandottes.jpg

Menu NWC

nwc2

De Wyandotte

Het onstaan van de Wyandotte

De Wyandotte is een zeer bekende verschijning onder de sierhoender liefhebbers en erkend in vele kleuren. Wyandottes zijn zeer handtam te maken en hebben een rustige, vriendelijke aard. Het type is enigszins bolvormig en krijgt daardoor een aandoenlijk uiterlijk. Het zijn middelmatige legsters maar daartegen uitstekende broedsters en moederkloeken. 
Van oorsprong komt dit ras uit Amerika en werd daar erkend in 1883. Grote Wyandottes wegen ongeveer 3 kg (hen) tot 4 kg (haan). Het gewicht van de krielhen is ± 1000 gram van de krielhaan ± 1200 gram. De Wyandotte stelt geen bijzondere eisen aan de huisvesting en is het meest bekende en gewilde buitenlandse ras.
 De Wyandotte is een speciaal type ras, waarover alleen al een boek vol te schrijven zou zijn (onze vereniging heeft dat ook gedaan in een zogenaamd rasboek dat u kunt bestellen). Het ras is voor beginnende liefhebbers zeer aan te bevelen. De Wyandotte (kriel) is een (dwerg)hoen met een lichaam, waaromheen men met een passer, als het ware, een cirkel zou kunnen trekken. Buiten deze cirkel steken alleen kop, staart en poten. Kortweg beschreven is de lichaamsvorm rond. De kop, die niet te groot mag zijn, is voorzien van een rozekam, welke vast op de kop ligt en waar de doorn de neklijn volgt. De kinlellen zijn middellang. De ogen groot en oranjerood van kleur. De oren zijn rood. De hals is middellang en gebogen, de borst diep, breed en rond. De rug is lang en breed en loopt langzaam op. De staart niet te lang, goed gespreid, gedragen in een hoek van 40 graden en bij de haan mooi afgesloten door de sikkels. De vleugels horizontaal gedragen en goed gevouwen. De dijen en loopbenen moeten middellang zijn. De pootkleur is geel. De bevedering moet los zijn, de donsontwikkeling rijk, maar de dijen moeten zichtbaar blijven.




                                                

Kleuren 
De Wyandotte is eigelijk het ras dat voor de beginnende liefhebber zeer aan te bevelen is, het is een zeer makkelijk hoen om te houden. Zij is rustig, doch ook levendig, en zeer vertrouwelijk van aard. Broedsheid komt veel voor en als kloekjes zijn ze zeer aan te bevelen. Zij brengt haar kroost zonder veel moeite groot.Het ras Wyandotte heeft erg veel kleurslagen. Erkende (27, dat wil zeggen door de hoenderbond, maar we hebben ook inmiddels vele niet-erkende) kleurslagen zijn: Zilver zwartgezoomd, Goud zwartgezoomd, Goud blauwgezoomd, Geel witgezoomd, Wit zwartcolumbia, Buff zwartcolumbia, Buff blauwcolumbia, Wit blauwcolumbia, Citroen zwartcolumbia, Citroen blauwcolumbia, Meerzomig patrijs, Meerzomig blauwpatrijs, Meerzomig zilverpatrijs, Meerzomig blauw zilverpatrijs, Meerzomig roodpatrijs, Meerzomig geelpatrijs, Meerzomig blauw geelpatrijs, Gestreept, Roodporselein, Zwart witgepareld, Zalmkleurig, Parelgrijs, Zwart, Wit, Blauw, Buff, Rood. De poten van de Wyandotte zijn geel.
  
Waar moet je opletten

De Kam
Wyandotte's hebben een rozekam. Deze is laag van aanzet en stevig geplaatst op de kop. De bovenzijde is niet hol en het midden ovaal van vorm.
Het kamoppervlak is bedekt met kleine geronde puntjes. Het achtereinde loopt uit in een goed gevormde kamdoorn. De gehele kam is zodanig gebogen dat het precies aansluit bij de ronde vorm van de kop. Het geheel is fijn van weefsel en helderrood van kleur.
Bij de hennen is de kam kleiner dan bij de haan.

De Snavel
De snavel van de Wyandotte's is kort en goed gebogen. De kleur van de snavel is geelachtig of het heeft een hoornkleur.
Dit is afhankelijk van het type kleurslag.

Het Gezicht
Het gezicht van de Wyandotte is glad van structuur en helderrood van kleur en vrij van kleine veertjes.

De Ogen
De ogen van de Wyandotte zijn vol en rond en ze hebben levendige uitdrukking.
De oogkleur wordt vaak omschreven als oranjerood.
 

De Kinlellen
De kinlellen van de Wyandotte zijn matig lang en van onderen mooi afgerond. Beide lellen zijn gelijk van lengte en ze hebben geen vouwen of rimpels.
Het weefsel is fijn en de kleur hiervan is weer helderrood.
Bij de hen zijn de kinlellen nauwelijks middelgroot, mooi afgerond en fijn van weefsel en natuurlijk weer helderrood

De Oorlellen
De oorlellen zijn langwerpig en goed gevormd. De onderkant reikt tot ongeveer halverwege de kinlellen bij de haan.
Ook de oorlellen zijn glad en fijn van weefsel en helderrood van kleur.

De Kop
De Wyandotte kop is kort en rond en de schedeltop is breed van vorm.
Bij de hen is de kop iets kleiner, maar de schedeltop is wel breed.

De Hals
De hals is bij de Wyandotte kort en flink gebogen. Het halsbehang is overvloedig aanwezig en het valt ruim over de schouders bij de haan.
Bij de hen is de hals ook kort en goed gebogen. De halskraag is rijk ontwikkeld.

De Borst
De borst van de Wyandotte is breed, diep en rond.

De Rug
De middelange rug is breed over de gehele lengte. De schouders zijn plat. Het brede zadel is vol en de rug loopt in een holle lijn op de staart.
De zadelveren zijn bij de haan rijk ontwikkeld.
Bij de hen geldt het zelfde alleen zijn de staartveren in mindere mate aanwezig.

De Staart
De staart is kort en goed gespreid aan de basis. Hij wordt gedragen onder een hoek van zo'n 40 graden (ten opzichte van de grond).
De staart stuurveren zijn breed en ze dekken elkaar gedeeltelijk af.
De matig lange sikkels zijn fraai gebogen en liggen dicht over de staart. De staart dekveren zijn breed en overvloedig aanwezig.
Bij de hen is de staart kort en goed gespreid aan de basis, en wordt gedragen onder een hoek van 30 graden. De staartveren zijn breed en ze dekken elkaar gedeeltelijk af.
Ook hier zijn de staart dekveren breed en overvloedig.

De Vleugels
De vleugels zijn middelgroot en goed gevouwen. Ze worden niet te vast tegen het lichaam gedregen, maar ze zijn ook niet afhangend zoals we dat bijvoorbeeld van de Hollandse krielen kennen.
Het vleugel oppervlak is goed gerond. De grote en kleine slagpennen zijn breed en bij een gesloten vleugel liggen ze in een natuurlijke volgorde over elkaar.

Het Lichaam
Het lichaam is middellang en vooral rond.
De donspartij rondom is tamelijk vol en gesloten bevederd met middellange donsveren.
De donspartij is niet zo vol bevederd dat de dijbenen niet meer duidelijk zichtbaar zijn.

De Benen en Tenen
De benen zijn goed uit elkaar en van voren gezien recht onder het lichaam geplaatst.
De middellange benedendijen zijn krachtig, van terzijde zichtbaar en voorzien van een gesloten aanliggende bevedering.
De loopbenen zijn krachtig en fraai gerond, glad en geel van kleur.
De tenen 4 stuks aan iedere poot, zijn recht, goed gespreid en eveneens geel van kleur.

Het Gewicht
Het gewicht van de haan bij de grote Wyandotte's is 3,5 (jong) tot 4 (oud) kg. en van de hen 2,5 (jong) tot 3 (oud) kg.
Het gewicht van de haan bij de Wyandotte kielen is 1,1 (jong) tot 1,2 (oud) kg. en van de hen 0,9 (jong) tot 1 (oud) kg.