Hokkenbezoek door het bestuur van de N.W.C.
Op 18 juni was ons jaarlijkse hokkenbezoek gepland bij Albert Bijker in Zuidlaren, Egbert Hageman in Meedhuizen (kwam te vervallen door begrafenisbezoek), Henk Lieth in Noordbroek, Remke v.d. Heide in Onstwedde en Jan en John Dekker in Exloërveen. Voorzitter Evert Visser was verhinderd door een bondsvergadering, penningmeester René van der meer had nog last van long covid en aspirant bestuurslid Patrick Schoenmakers was op vakantie.
Om kwart voor acht meldde Benny Wittenbernds uit Lichtenvoorde zich bij ondergetekende in Didam waarna we samen naar de carpoolplaats bij Arnhem reden om Bertus Zomer uit Houten op te pikken.
AlbertJan woont in Zuidlaren vlakbij Groningen waar we rond 10.00 aankwamen. We waren er in het verleden al eens eerder geweest dus wisten dat er veel te zien zou zijn. AlbertJan, vrijgezel, woont in de helft van een boerderij, oorspronkelijk nog van zijn overgrootouders, met in de andere helft zijn broer met zijn gezin. Er ligt ongeveer 4700 vierkante meter grond omheen waarvan een deel bestemd als moestuin, maar verder vooral voor de Wyandottes (en dat zijn er veel en in veel kleuren). Hij had afgelopen nacht nog een ongelukje gehad bij het naar binnen gaan van zijn woning via een raampje (sleutel kwijt, maar die bleek de volgende dag vlakbij zijn achterdeur te liggen) waardoor hij na een flinke smak een blauw oog had opgelopen.
We werden verwend met koffie en dikke plakken koek en even later kwamen ook Michel Sneekes en Harm Timmer.
Er liepen grote Wyandottes in de kleuren wit zwartcolumbia, zilver zwartgezoomd, buff zwartcolumbia en citroen zwartcolumbia. In kriel zagen we goud zwartgezoomd, goud blauwgezoomd, geel witgezoomd, zilver zwartgezoomd, alle erkende columbia kleuren (6), buff, berken, goud berken en de eerste resultaten van rood zwartcolumbia.
Het aantal hokken/afdelingen? Geen idee, maar heel veel. Hij had dit jaar ongeveer 300 kuikens, die hij met een viltstift merkt om een en ander uit elkaar te houden.
Om de bloedluis te bestrijden maakte hij vooral gebruik van diesel met een bloemenspuit voor in de kieren, waarna de discussie ging over het alternatief Dasty. Ook het gevaar voor coccidiose bij warm weer in combinatie met regen moet altijd rekening mee worden gehouden.
Door het wegvallen van bezoek aan Egbert Hageman hadden we alle tijd om rond te kijken waarbij AlbertJan smakelijk wist te vertellen over de vossen in zijn streek waarvan er tientallen door de jagers waren geschoten (met vergunning). Ook hij werd een keer verrast toen er eentje vlak voor zijn neus uit een ren sprong. Zijn tuin wordt omringd door bos en weiland.
Om ongeveer 12.45 kwamen we aan bij Henk Lieth, die al weer 16 jaar woont in een vrijstaand huis met ruim 1100 vierkante meter grond. Vergeleken met de situatie bij AlbertJan is hier sprake van wat meer buren. Het was een mooie dag, allemaal hadden we de korte broek aangedaan, en we begonnen met frisdrank op het terras. Henk heeft een geweldig fraaie moestuin met broeikas voor zijn groente. Natuurlijk daarbij ook andijvie voor zijn kippen (pootkleur).
Vroeger had hij ook witte Rex gefokt, maar tegenwoordig alleen grote witte Wyandottes. Al ruim 40 jaar.
Dit jaar had hij 37 kuikens.
Zijn prima geïsoleerde kippenhok was heerlijk koel en voorzien van een ventilator en afdelingen voor het apart zetten van dieren voor een tentoonstelling.
Ook hier spraken we over coccidiose, waarvoor in België geweldige middelen verkrijgbaar zijn, en het gebruik van knoflook, chloor en Dasty tegen bloedluis.
Mevrouw Lieth verwende ons met een heerlijke lunch met soep en zelfgemaakte gehaktballen waarna we al weer afscheid namen om te vertrekken naar Remke.
Rond 14.45 kwamen we, na eerst een doodlopende weg ingereden te zijn, aan bij Remke v.d.Heide. Hij heeft een tweetal (voor hanen respectievelijk hennen)stukken grasland helemaal overdekt en omheind met netten, vooral tegen de havik. Daarnaast is er een grote schuur waar zijn dieren in de nacht verblijven en nog een tweede schuur met aparte verblijven en met een afdeling tentoonstellingskooien. Ook is er een weitje met nachthok voor enkele oude dieren. Remke is inmiddels met pensioen en woont behoorlijk vrijaf in een vrijstaand huis en 42 are grond.
Remke had krielen in de kleuren meerzomig patrijs, meerzomig blauwpatrijs, meerzomig blauw geelpatrijs, geel witgezoomd, goud zwartgezoomd, zilver zwartgezoomd, zilver blauwgezoomd, berken, wit, zalm, buff zwartcolumbia en buff blauwcolumbia.
Dit jaar waren er ongeveer 200 kuikens uitgebroed. Met name bij de geel witgezoomde zag hij problemen bij de tekening. Voor een goed fokseizoen maakte hij gebruik van tarwekiemolie.
Ook hier kwam het gesprek op het gebruik van dieselolie en Dasty bij de bestrijding van bloedluis.
We genoten van een glaasje fris met cake en vertrokken naar ons laatste adres van deze dag.
Rond 16.30 kwamen we bij Jan en John Dekker in Exloërveen, die wonen in een honderd jaar oude boerderij met 8000 vierkante meter grond en een gigantisch grote schuur met nauwelijks directe buren.
Ze hebben schapen, geiten, kleurpostduiven en natuurlijk Wyandotte krielen in de kleuren gestreept, berken, goudberken en vier kleuren columbia’s. Ook hadden ze vroeger grote Wyandottes in meerzomig patrijs, buff zwartcolumbia en rood.
Dit jaar hadden ze ongeveer 120 kuikens.
Achter de boerderij liepen de schapen en geiten, in de grote stal zaten de duiven en voor de boerderij waren twee grote rennen met gras voor de Wyandotte krielen.
We genoten nog even van de mooie dag met een drankje en een hapje en sloten de dag af in Exloo.
Rond half elf was ik weer thuis.
Han Schellekens